Blog

Yargıda Sürelerin Durması Hakkında Bilgi Notu.

26.03.2020 tarih ve 31080 sayılı (Mükerrer) Resmi Gazete'de yayımlanan 7226 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un Geçici 1.maddesi ile yargılama süreleri, idari süreler ve benzeri süreler 30.04.2020 tarihine kadar durdurulmuştu.

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de ciddi boyutlara ulaşan Covid-19 - Coronavirüs salgınının yayılmasını önlemek için, bahse konu süreler, 30 Nisan 2020 tarih ve 31114 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan 2480 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile 15 Haziran 2020 tarihine kadar uzatılmıştır.

Bu kapsamda, konuya ilişkin, sadece “bilgilendirme amaçlı” aşağıdaki hususlar paylaşılmaktadır:

Duran Süreler Hangileridir? 

Dava açma, icra takibi başlatma, başvuru, şikâyet, itiraz, ihtar, bildirim, ibraz ve zamanaşımı süreleri, hak düşürücü süreler ve zorunlu idari başvuru süreleri de dâhil olmak üzere bir hakkın doğumu, kullanımı veya sona ermesine ilişkin tüm süreler.

İdari Yargılama Usulü Kanunu, Ceza Muhakemesi Kanunu ve Hukuk Muhakemeleri Kanunu ile usul hükmü içeren diğer kanunlarda taraflar bakımından belirlenen ve bu kapsamda hâkim tarafından tayin edilen süreler.

Arabuluculuk ve uzlaştırma kurumlarındaki süreler.

İcra ve İflas Kanunu ile takip hukukuna ilişkin diğer kanunlarda belirlenen süreler ve bu kapsamda, hâkim veya icra ve iflas daireleri tarafından tayin edilen süreler; nafaka alacaklarına ilişkin icra takipleri hariç olmak üzere tüm icra ve iflas takipleri, taraf ve takip işlemleri, yeni icra ve iflas takip taleplerinin alınması, ihtiyati haciz kararlarının icra ve infazına ilişkin işlemler.

Sürelerin Durma Tarih Aralığı Nedir?

İcra-İflas hukuku dışındaki tüm süreler, 13 Mart – 15 Haziran aralığında; icra-iflas hukukuna ilişkin süreler ise 22 Mart – 15 Haziran 2020 aralığında durmuştur.

Sürelerin Yeniden Başlaması ve Yeni Süre Verilmesi:

Bu süreler, durma süresinin sona erdiği günü takip eden günden itibaren işlemeye başlayacaktır. Durma süresinin başladığı tarih itibarıyla, bitimine on beş gün ve daha az kalmış olan süreler, durma süresinin sona erdiği günü takip eden günden başlamak üzere on beş gün uzamış sayılacaktır.

Mahkemeler Nezdinde Yargılaması Devam Eden Dava Duruşmaları da Ertelendi mi? 

Adli ve İdari Yargı İlk Derece Mahkemeleri ile Bölge Adliye (İstinaf) ve Bölge İdare Mahkemeleri’ndeki duruşmalar da 15 Haziran 2020 tarihine kadar ertelenmiştir.

Erteleme Süreleri Kesin mi?

Adalet Bakanlığı tarafından yapılan resmi açıklamaya göre salgının seyrine göre erteleme tarihlerinin değiştirilmesinin mümkün olduğu belirtilmiştir.

Saygılarımızla

KIRCI Avukatlık Bürosu