Blog

Tasarımlarla İlgili Sıkça Sorulan Sorular.

15 Mart 2019 Elektronik İmzalı ve Zaman Damgalıdır. ©

Tasarımlarla İlgili Sıkça Sorulan Sorular:

6769 Sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu’na Göre Tasarım ve Ürün Tanımları Nelerdir?


6769 Sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu’nun 55.maddesine göre: tasarım, ürünün tümü veya bir parçasının ya da üzerindeki süslemenin çizgi, şekil, biçim, renk, malzeme veya yüzey dokusu gibi özelliklerinden kaynaklanan görünüm olarak tanımlanmaktadır.

Aynı maddede ürünün, bilgisayar programları hariç olmak üzere, endüstriyel yolla veya elle üretilen herhangi bir nesnenin yanı sıra birleşik bir ürün veya bu ürünü oluşturan parçaları, ambalaj gibi nesneleri, birden çok nesnenin bir arada algılanan sunumlarını, grafik sembolleri ve tipografik karakterleri ifade edeceği belirtilmektedir.

Tescilsiz Tasarımlar, 6769 Sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu Kapsamında Korunmakta mıdır?

Evet. 6769 Sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu’na göre, tasarımın; ilk kez Türkiye’de kamuya sunulmuş olması hâlinde, tescilsiz tasarım olarak korunması mümkündür.

Tasarımlarda Koruma Süreleri Ne Kadardır?

Tescilli tasarımların koruma süresi, başvuru tarihinden itibaren beş yıldır. Bu süre, beşer yıllık dönemler hâlinde yenilenmek suretiyle toplam yirmi beş yıla kadar uzatılabilir.

Tescilsiz tasarımların koruma süresi, koruma talep edilen tasarımın kamuya ilk sunulduğu tarihten itibaren üç yıldır.

Tasarım Korumasının Şartları Nelerdir?

Tasarım, yeni ve ayırt edici niteliğe sahip olması şartıyla, 6769 Sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu ile sağlanan haklar kapsamında korunabilecektir.

6769 Sayılı Kanun’a göre, bir tasarımın aynısının; tescilli tasarım için, başvuru veya rüçhan tarihinden önce; tescilsiz tasarım için, tasarımın kamuya ilk sunulduğu tarihten önce, dünyanın herhangi bir yerinde kamuya sunulmamış olması durumunda, o tasarım, yeni kabul edilmektedir.

Yine, bir tasarımın bilgilenmiş kullanıcı üzerinde bıraktığı genel izlenim; tescilli tasarım için başvuru veya rüçhan tarihinden önce; tescilsiz tasarım için, tasarımın kamuya ilk sunulduğu tarihten önce, kamuya sunulmuş herhangi bir tasarımın aynı kullanıcı üzerinde yarattığı genel izlenimden farklı ise, bu tasarımın ayırt edici niteliğe sahip olduğu kabul edilmektedir.

Tasarımın Kamuya Sunulmasının Kapsamı Nedir ve Tasarımın Yeniliği ve Ayırt Edici Niteliğini Etkilemeyecek Bir Hoş Görü Süresi Bulunmakta mıdır?

Tasarımın kamuya sunulması; sergileme, satış gibi yollarla piyasaya sürme, kullanma, tarif, yayım, tanıtım veya benzer amaçlı faaliyetleri kapsamaktadır.

Koruma talep edilen bir tasarım, başvuru tarihinden veya rüçhan talebi varsa rüçhan tarihinden önceki on iki ay içinde, tasarımcı veya halefi ya da bu kişilerin izni ile üçüncü bir kişi tarafından veya tasarımcı ya da halefleri ile olan ilişkinin kötüye kullanımı sonucu kamuya sunulması hâlinde, bu açıklama, tasarımın yeniliğini ve ayırt edici niteliğini etkilemeyecektir.

Türk Patent ve Marka Kurumu Nezdinde Tasarım Tescili Yayımına İtiraz Edilebilmekte midir?

Evet. Üçüncü kişiler, tasarım tescilinin yayım tarihinden itibaren üç ay içinde, 6769 Sayılı Kanun’da yer verilen gerekçeleri ileri sürerek, tescil belgesinin verilmesine yazılı olarak itiraz edebilir.

Türk Patent ve Marka Kurumu, Yapılan Tasarım Başvuruları ile İlgili Kendiliğinden Bir İnceleme Gerçekleştirmekte midir?

Evet. Kurum;

- Tasarım veya ürün tanımına uygun olmayan,

- Kamu düzenine veya genel ahlaka aykırı,

- 3 üncü madde kapsamına girmeyen gerçek veya tüzel kişilerce yapılan,

- Paris Sözleşmesinin 2 nci mükerrer 6 ncı maddesi kapsamında yer alan hükümranlık alametleri ile bu kapsam dışında kalan ancak kamuyu ilgilendiren, dinî, tarihî ve kültürel değerler bakımından halka mal olmuş ve ilgili mercilerin tescil izni vermediği işaretlerin, armaların, nişanların veya adlandırmaların uygunsuz kullanımını içeren,

- Yeni olmadığı tespit edilen tasarım tescil taleplerini reddedebilecektir.

Türk Patent ve Marka Kurumu Tarafından Verilen Nihai Kararlar ile İlgili Hangi Mahkemeler Yetkili ve Görevlidir?

Türk Patent ve Marka Kurumu’nun vermiş olduğu nihai kararların hukuka uygunluğu ve bu anlamda, iptal edilip edilmemesi gerektiğine ilişkin kararlar, Ankara Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemeleri tarafından verilmektedir. Bir diğer ifadeyle, Kurum kararların iptali davalarında, Ankara Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemeleri yetkili ve görevlidir.

Tasarımın Tescil Edilmesi Sonrasında Hükümsüz Kılınması ve/veya Tasarım Tescilinin İptali Mümkün müdür?

Evet. 6769 Sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu’nun 77 ve devam eden maddelerinde yer verilen hallerin bulunduğu gerekçesiyle, bir tasarımın tescil edilmesi sonrasında hükümsüz kılınması mümkündür.

Tasarım Koruması Kapsamı Dışında Kalan Haller Bulunmakta mıdır?

6769 Sayılı Kanun’a göre, aşağıda belirtilen hâller koruma kapsamı dışındadır:

- Kamu düzenine veya genel ahlaka aykırı tasarımlar.

- Ürünün teknik fonksiyonunun zorunlu kıldığı görünüm özelliklerine sahip tasarımlar.

- Tasarımın kullanıldığı veya uygulandığı ürünün, başka bir ürüne mekanik olarak monte edilmesi veya bağlanması için belirli biçim ve boyutlarda üretilmesi zorunlu ürünlerin görünüm özellikleri olan tasarımlar.

- Paris Sözleşmesinin 2 nci mükerrer 6 ncı maddesi kapsamında yer alan hükümranlık alametleri ile bu kapsam dışında kalan ancak kamuyu ilgilendiren, dinî, tarihî ve kültürel değerler bakımından halka mal olmuş ve ilgili mercilerin tescil izni vermediği işaretlerin, armaların, nişanların veya adlandırmaların uygunsuz kullanımını içeren tasarımlar.

Tasarım Hakkına Tecavüz Olarak Varsayılabilecek Fiiller Nelerdir?

Aşağıda belirtilen fiiller tasarım hakkına tecavüz sayılır:

- Tasarım sahibinin izni olmaksızın bu Kanun hükümlerine göre koruma kapsamındaki bir tasarımın kullanıldığı veya uygulandığı ürünün aynısını veya genel izlenim itibarıyla ayırt edilemeyecek kadar benzerini üretmek, piyasaya sunmak, satmak, sözleşme yapmak için öneride bulunmak, ticari amaçla kullanmak veya bu amaçlarla bulundurmak, başka bir şekilde ticaret alanına çıkarmak, ithal işlemine tabi tutmak.

- Tasarım sahibi tarafından lisans yoluyla verilmiş hakları izinsiz genişletmek veya bu hakları üçüncü kişilere devretmek.

- Tasarım hakkını gasp etmek.